I’ll have 830 calories, please.

22 Apr

calories at StarbucksSembra che l’allarme obesità non sia più solo un problema tipicamente Made in USA. A quanto pare gli strati di ciccia in più iniziano ad accumularsi in modo preoccupante anche sulla lattiginosa stirpe celtica, a tal punto da indurre la FSAThe Food Safety Authority – a indire una consultazione popolare sulla proposta di indicare sui menù il numero di calorie di ogni pietanza. Che incubo! Certo, è facile comprendere come il numerino 830 accanto ad un Triple Chocolate Trifle possa provocare dei ripensamenti, ma che ansia! È possibile che qualcuno che scelga di concedersi una bomba del genere non abbia una vaga idea che quello sia un piatto ipercalorico?!? Ok, magari non conosci esattamente il numero di calorie e a che percentuale del tuo fabbisogno giornaliero corrispondano, ma hai consapevolmente deciso di concederti questo peccato di gola e allora che noia sbatterti sotto al naso la cifra esatta del tuo senso di colpa. Non vorrei ragionare per stereotipi, ma questa castrazione alimentare mi sembra stonare parecchio con lo spirito di un popolo di cantastorie che ho sempre amato per la sua essenzialità, la fedeltà alle tradizioni e il disprezzo delle mode effimere. I can resist everything but temptation, diceva Oscar Wilde. Parola di un irlandese che non avrebbe mai votato a favore di una legge del genere.

The Food Safety Authority of Ireland has announced a national consultation to seek opinions on the best way of applying Minister Reilly’s request to include calories on menus at cafes and fast food outlets countrywide. The request comes as a result of several studies which indicate Ireland as having Europe’s second highest rate of obesity. The most worrying aspect of the obesity issue is its effect on children. “Heart disease, cancer, stroke and type 2 diabetes are all conditions aggravated by obesity, particularly when it occurs at younger ages,” said Dr James Reilly T.D., Minister for Health. It is easy to understand how displaying calories on menus will help consumers to make healthier and more aware choices about what they eat and encourage them to reduce their portions.

Although it may sound like an innovative initiative, calories on menus are already the norm in America and Australia, where food law ensures that big fast food outlets indicate the amount of calories in the products next to the price. Research in America found that when calorie information is shown on menus people ate 152 fewer calories in hamburger restaurants; 73 fewer calories in sandwich bars and 6% fewer calories overall.

However, unlike the USA, Ireland could find itself facing many more financial problems in adapting food businesses to this new law. Putting calories on menus won’t be an easy task: it will require technical tools to calculate nutritional content as well as professional support from nutritional experts, which may result in critical extra expenses especially for smaller businesses already finding it difficult to compete with large food outlets.

What about you? How would you like the amount of calories displayed on menus?

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